Începutul unei aventuri

Cu toții simțim câteodată ca nu trăim îndeajuns pentru cât timp ne este dat. Atunci de ce să irosim puținul timp rămas alergând după un job, o casă, o familie, o pensie ca și cum acestea ar fi premiile vieții?

Chiar îmi doresc un job care sa aducă bani doar pentru a avea bani, sau pentru a epata, sau pentru a-mi face părinții mândri?

Este, oare, doar prejudecata care ne este insuflată de natura societății în care trăim? De educație? De normele sociale în care trebuie să ne încadrăm?

Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care mi le-am pus încă de pe băncile facultății încercând să pășesc pe propriul drum în viață. În cazul meu, toate răspunsurile, deciziile și eforturile (fie că au fost voluntare sau nu) m-au îndrumat către un alt mod de a trăi.

Acesta este stilul pe care aveam să îl descopăr și care se numește Van Life.

Ce înseamnă Van Life

În primul rând trebuie sa înțelegem ce înseamnă Van Life.

În traducere directă  Van Life înseamnă – Viața din Dubiță.

Este un stil de viață mai simplu, nomad, în care accentul cade pe experiențele pe care le trăiești și mai puțin pe partea materială.  

Bazat pe minimalism și pe ideea de „mai puțin înseamnă mai mult” (less is more), acest stil de viață oferă o libertate aparte într-o casă mobilă.

În acest articol voi prezenta cele 5 beneficii ale Van Life-ului resimțite personal.

1. Mobilitate

Fie că folosesc o mașina mică, o dubița (van), o rulotă, autorulotă, camion sau autobuz, cei care aleg acest stil de viață au drumul deschis în fața, plin de aventură.

Faptul că putem să călătorim unde dorim și să stăm cât dorim este unul din cele mai mari avantaje.

Nu iți place locul, sau poate oamenii nu sunt atât de primitori, nicio problemă – următoarea oprire e la o cheie distanță. Sau poate locul în care ai ajuns rezonează atât de bine cu tine, ai întâlnit oameni faini, activitățile găsite sunt interesante – foarte bine, nimeni nu te grăbește – stăm cât e nevoie să asimilăm acest colț de rai găsit.

De reținut, în schimb că, prin definiție, acest mijloc de transport îți e și casă și e cel mai adesea modificat (de fabrica sau personal) pentru a putea trăi în el. Asta îl face deseori mare, greoi și încet. Dar e ok, ca nu e despre destinație și timpul în care ajungi, ci despre călătorie.  

2. Minimalism

Revenind la conceptul „mai puțin înseamnă mai mult” (less is more), putem trage concluzia că mașina cu care călătorești este viața ta. Nu mai trebuie să îți faci griji cu ce pereche de pantofi mergi sau cu ce pantaloni o sa te îmbraci 😊. Într-un fel, din cauza spațiului redus, nu îți permiți sa iei cu tine decât strictul necesar.

Acest beneficiu este o gură de aer proaspăt, reducând stresul și totodată fiind mai în armonie cu natura. Nu spun să umbli ca un vagabond, cu haine rupte, ci să folosești doar strictul necesar. Când acest necesar se uzează, îl schimbi cu ceva nou. Astfel nu irosești resursele proprii în obiecte de care nu ai nevoie și, implicit, îți aduci aportul la o lume cu mai puțin consum și gunoi.

Personal am simțit ca o greutate ridicată de pe umeri, m-am simțit mai ușor. Majoritatea lucrurilor pe care le puteam pierde erau în permanență pe mine sau cu mine.

3. Experiențe

Cu toții știm că experiențele pot fi bune sau rele. Dar experiențele pe care le trăiești ca van lifer sunt diferite, inedite, unice în sensul în care fiecare zi e o experiență complet nouă, într-un loc complet nou.

Din experiențele personale bune pe care le-am trăit ca van lifer, acestea sunt doar câteva:

  • Cunoașterea de oamenii faini din toate colțurile lumii pe care îi întâlnești pe drum
  • Trăirea diferitelor culturi și nu doar informarea despre ele
  • Noutatea fiecărui loc.
  • Timpul petrecut în natură și timpul petrecut cu tine
  • Mai mult timp pentru tine și hobby-urile tale
  • Cadre sau momente de fericire perfectă, cele pe care ți le imaginezi sau ți le dorești.

Ca și în viață, însă, sunt si cele rele care vin, te învață o lecție și trec. Cele bune, însă, rămân cu tine și ți le amintești peste ani.

4. Perspectiva

Via ferrata este sportul meu preferat. Pentru cei care nu știu, via ferrata reprezintă un traseu de cățărat pe care îl parcurgi asigurat de un cablu metalic.

Uneori, când mă aflu pe niște porțiuni mai dificile atârnat la 100m sau mai mult de un cablu de fier, apare o stare de panică care trezește o conștientizare interioară ce face ca toate problemele personale și banalitățile vieții de zi cu zi să dispară. Trăiești atunci, trăiești acel moment și el e tot ce ai.

Am făcut această paranteză deoarece van life mi-a schimbat perspectiva exact ca și via ferrata (mai puțin faptul ca în mașină sunt un pic mai în siguranță 😊). Van life duce spre „carpe diem”. Trăiește momentul prezent, fie el bun sau rău, trăiește în prezent.

Experiențele și perspectivele sunt diferite în funcție de fiecare om, dar un lucru e sigur – van life îți va schimba perspectiva și acest beneficiu nu este unul de ignorat.

5. Economie

Din punct de vedere financiar poate reprezenta o forma de a economisi. E adevărat că sunt foarte multe variabile care trebuie luate în calcul și voi scrie un articol mai detaliat despre asta, dar poți călători și totuși să trăiești cu mai puțin.

Când mi-am dat demisia dintr-o corporație, dintr-un job de IT în care câștigam binișor, m-a cuprins panica. Dar am observat că după primele luni, fără eforturi prea mari, reușeam să trăiesc din a zecea parte a unui salariu obișnuit, fapt considerat imposibil în prealabil.

După un an sabatic în stil van life, m-am reangajat, dar acum pot să pun deoparte și să investesc mai mult.

Și pentru că ai citit până aici avem un beneficiu bonus 😊

6. Libertate

Acesta, din punctul meu de vedere, este de departe cel mai mare beneficiu. Nu am vrut să încep cu el deoarece poate suna cliseic. Libertatea care îți e oferită de acest stil de viață e comparabilă cu libertatea pe care ai experimentat-o atunci când ai părăsit casa părinteasca pentru facultate, serviciu sau relație.

O descătușare de toate normele sociale, de cum alții se așteaptă să îți trăiești viața, de cum societatea se așteaptă să te comporți. Este o libertate în natură, pe un drum numai al tău.

În Romania Van Life este abia la început, această formă de a trai și a călătorii fiind adoptată din ce în ce mai mult de oamenii care vor libertate, experiențe noi și autocunoaștere.

De reținut, în schimb, că acestea sunt beneficiile acestui stil de viață, dar, desigur, exista și părți negative și voi reveni, în curând, cu un articol pe această temă.

Intre timp va urez toate cele bune ✌️

4 Comentarii

  1. „Trăiește momentul prezent, fie el bun sau rău, trăiește în prezent.” – este atat de bine punctat acest lucru. Sa reusim sa indepartam judecata despre ceva fiind bun sau rau si in schimb sa deschidem ochii mari sa vedem acel lucru pur si simplu pentru ce este el, traind acel moment, fara etichete, este intr-adevar ceea ce cred eu ca toata lumea cauta (dar nu isi da seama ca asta e).

    Superbe poze, faina lista! Si da, unele lucruri nu degeaba au devenit clisee – sunt lucruri adevarate, repetate excesiv dar cel mai probabil pentru niste motive bine intemeiate. La mai multa libertate! 💃🤸‍♀️🙌

  2. Totul este foarte deschis, cu o clarificare cu adevarat clara a provocarilor. A fost cu adevarat informativ. Site-ul dvs. este foarte util. Multumesc pentru distribuire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

X